Блог

Входни врати – съществени характеристики

Входни врати – съществени характеристики

Входната врата е границата между два свята: вашия дом и всичко отвън. Ето защо, особено ако вашият дом е в пряк контакт с външния свят, е важно да се осигури добра изолация. Следователно при закупуването на входна  врата, от съществено значение е устойчивостта на атмосферни влияния.

Термомост

Термомост е част от фасадата на сграда, при която материалите, от които е изградена имат висока топлопроводимост. В такива точки при голяма разлика във въшната и вътрешната температира се създава предпоставка за висока загуба на топлинна енергия. Такова явление води и до конденз (образуване на вода от топлата страна), което води до дискомфорт и образуване на мухъл. Ето защо е много важно входната врата да бъде част от цялостната изолация на сградата. При входни врати често срещан е термомоста в касата. Ако касата е изработена от материали с висока топлопроводимост и връзката и с външаната среда не е прекъсната, то със сигурност е налице висока загуба на топлина. Съвременните входни врати са решени чрез използването на материали с ниска или нулева топлопроводимост, като пластмаса, алуминиеви сплави, гумени уплътнение  и други. За да улесни потребителя при избора си на даден строителен продукт, регламентите в ЕС задължават всеки производител да декларира съществените характеристи на своя продукт. При входните врати показателят за  нивото на топлоизолация е коефициентът на топлопреминаване U (W/m² .ºK). Колкото стойността му е по-ниска, толкова е по-малка и топлинната загуба. Разбира се декларирането на тези показатели е възможно след изпитавеното им в специализирани лаборатории, които издават сертификат за дадения продукт. По този начин тези, които предлагат продукта, могат да декларират класификацията, гарантираща качеството, а крайният потребител да разбере какво всъщност купуват.

Устойчивост на ветрово натоварване

Как да разберем доколко една входна врата е в състояние да устои на въздействието на вятъра? Стандартът EN 12211 определя степента на устойчивост на вятър. Ефективността на съпротивлението се измерва в лаборатория чрез тест, който създава различни условия на налягане чрез симулиране на действието на вятъра. Въз основа на резултата вратата се класифицира в един от 5-те класа, като по-високата  цифра покава по-добра устойчивост. 

Водонепропускливост

Благодарение на стандарта EN 12208 са идентифицирани 10 класа водонепропускливост. Продуктите попадат в минималния клас, когато нямат инфилтрации, след като са били подложени на струя вода при атмосферното налягане в продължение на 15 минути. От друга страна, максималното ниво на защита се достига, когато вратите  са водоустойчиви след 55 минути изпитване при разлика в налягането от 600 Pa. За входни врати, които са изложени на директно атмосферно въздействие, без допълнителна защита от  пороен валеж (например навес, покрив, козирка) се изисква минимален клас с означение „А“ (например 8А).  

Въздухопроницаемост

Този елемент се регулира от европейския стандарт EN 12207, който се отнася до пропускливостта по отношение на цялата площ на вратите и по отношение на дължината на фугите им. Класовете на пропускливост варират от 1 до 4, където 1 представлява минималното ниво на ефективност. 

Звукоизолация

Не на последно място важен параметър за една входна врата е звукоизолацията.

За да създадете добра среда на живот във вашето жилище от съществено значение е изолирането от външен шум. Тя се измерва в децибели и показва при какви стойности входната врата не променя вътрешната среда на сградата. Има голяма разлика от това дали домът ви е в градска среда или тих жилищен район, но добрата входна врата не трява да е с звукоизолация по-ниска от 30 dB. Нивата, които достигат добрите входни врати са от 35 dB до над 45 dB. Натоварването от шум вреди сериозно на вашето здраве и не бива да се подценява при изборът ви на входна врата. 

Преди да закупите входната  врата, не забравяйте да вземете предвид тези елементи и да проверите класовете декларирани от производителя. 

От 17 до 23 август

Магазинът няма да работи

 

Уважаеми клиенти,

От 17 до 23 август 2020 година,
магазинът на My Door няма да работи.

С уважение,
екипът на My Door.